V sobotu 3.2.2024 se v Praze na Strahově konal přebor Ústeckého kraje žactva a dorostu. To co se tam dělo nemá v atletice obdoby. Přebor probíhal dobře až do té doby, kdy se běhy z krátkých tratích přesunuly na ovál. Při bězích na 800m došlo k dvěma diskvalifikacím u dorostenek a žákyň z důvodu vyšlápnutí z oválu. Po protestu jsem byl ujištěn že na oválu jsou rozmístěni rozhodčí a tři nezávisle na sobě viděli přešlapy. Elen Kutilková přišla o titul a Áňa Limberková o osobní rekord. Pokud došlo k porušení pravidel, je to možné a není třeba s rozhodčími diskutovat. Zajímavé je, že děvčata přešlapovala v místech kde jsme nestáli (natáčeli jsme běhy na video). 

Problém nastal ihned poté. Postavili jsme se do protilehlé zatáčky a točili jak běhy na 200m 400m tak 1500m. Všude došlo k porušení pravidel a ve vysokém počtu a přímo před zraky rozhodčích. Upozornili jsme hlavního rozhodčího a nechali jsme, aby se na další běh podíval a i když došlo opět k porušení pravidel před jeho zraky a vše bylo natočeno, nehlo to s ním ani s rozhodčími na ovále a k diskvalifikace se nekonaly. Ptám se proč na naše závodníky byl brán jiný metr než na jiné. Proč dvojí metr. 

Dokonce za mnou přiběhla děvčata, že ve výsledcích na 1500m je vítěz diskvalifikován šel jsem protestovat a za krátko bylo toto smazáno. Asi aby nebyl opět vyloučen náš závodník. 

Je smutné zejména když mladým závodníkům můžeme atletiku znechutit jen pro ego některých funkcionářů. Vím, že pravidla se mají dodržovat, proto jsem se smířil, když mi moji závodníci vyřadili i když v podstatě žádnou výhodu nezískala, ale pravidla jsou pravidla, ale měla by platit pro všechny a nebo být benevolentní u všech.

Z výsledků: Krajští přeborníci- Eliška Sedláková - 60m, Tereza Hrnčířová - 800m, Dan Kačur - 1500m, Markéta Tremlová -1500m, Jolana Smržová -60m př., Jaroslav Smělý - vrh koulí

Stříbro: Eliška Sedláková - 200m, Petr Gala 1500m, Eliška Sedláková - skok daleký

Bronz: 4 x 200m dorostenci - Soukup, Kačur D., Gala, Skokan, Monika Nedorostová - skok daleký a skok vysoký

 

V neděli 11.2. si na Strahově dali atlei opět dostaveníčko, tentokrát v rámci přeboru dospělých.

Zlato: Viktorie Klepetková - skok vysoký

Stříbro: Jan Soukup - 400m, Petr Gala - 1500m, Tomáš Laube - skok vysoký, Tomáš Laube - trojskok

Bronz: Veronika Hubková - 60m

 

Za ASK Lovosice Jan Beneš a Martin Hrdina